Krakau 5 december 2023

De voorbereidingen voor de komende reis zijn weer begonnen. En wat een reacties, geweldig!
Enkele weken geleden waren we in Nijkerk. Daar zit ook een team dat zeer actief is en regelmatig naar Agnes gaat. Ze vertelden dat ze op een school, waar één van hen lerares is, een soep-actie gaan houden.
De soep-actie houdt in dat aan kinderen van de school wordt gevraagd om een blik soep mee naar school te nemen. Op school wordt, als groet, een nieuw etiket gemaakt en deze wordt op het blik geplakt. Met dat idee in mijn hoofd, heb ik enkele proefballonnetjes opgelaten. Helaas was er op de eerste school geen ruimte i.v.m. de schoenendoos-actie. Tot mijn verrassing, ik had Annemarie deelgenoot gemaakt van onze plannen, werden er tijdens de kindernevendienst de eerste etiketten gemaakt. Bij een andere school waren ze ook met de schoenendoos-actie bezig. Bij de 3e school (Futura) was iedereen enthousiast. Binnen enkele uren was alles geregeld. Bij de 4e school (Spring!) hetzelfde resultaat, nadat het team enthousiast was, was alles binnen 1 dag geregeld. De Heerenveense Courant zag brood in een interview met mij. Afgelopen donderdag 23 november stond het in de krant. Op 30 november worden de blikken aan ons officieel overhandigd, dit onder het toeziend oog van de Heerenveense Courant. Verrast waren we ook door de LEEF!-dienst in onze kerk. Aan de leden van de kerk werd gevraagd een blik soep mee te nemen. Tijdens de dienst werden er mooie etiketten gemaakt. We waren 57 blikken verder. Daarnaast werd de opbrengst van de collecte bestemd voor de Friese Rijders. Geweldig! 
Afgelopen woensdag hebben Femke en Ruben, onder een toeziend oog van Lidy, de etiketten op de blikken geplakt. Dankbaar zijn we ook voor de giften die we tot nu toe mochten ontvangen. Daardoor kunnen we iets extra's doen voor de stichting van Agnes t.g.v. de vluchtelingen uit Oekraïne.
Ook werden er weer de nodige zakken en dozen met o.a. kleding gebracht en opgehaald. De garage was inmiddels zo vol dat we Wolthuizen hebben gebeld om de zakken vanuit onze garage naar hem te brengen. Dit lukte om 15.30 uur, we hebben weer ruimte. 
Even na vijven werden er weer 2 zakken met kleding gebracht. Volgende week van maandag t/m donderdag kunnen de mensen weer kleding, dekens, medicijnen en blikken soep brengen.

Wat een geweldige week was het (tot nu toe, donderdagavond).
Elke avond ontvingen wij vele zakken met jassen, met dekens, dekbedden, schoenen, blikken soep en artikelen voor persoonlijke verzorging. Daarnaast ontvingen wij ruim voldoende geld voor onze rit. Hiervoor kunnen we in Krakau weer aankopen doen voor de stichting van Agnes. Inmiddels heb ik al tweemaal een bomvolle auto met hulpgoederen naar de opslag bij Wolthuizen moeten brengen. Morgen ga ik weer. Via via werd ons een kuub slaapzakken aangeboden. Ook die zijn inmiddels bij Wolthuizen bezorgd.
Van beide scholen ontvingen wij 175 blikken soep, voorzien van een nieuw etiket met tekeningen en/of de naam van de soep in het Oekraïns. Wat een enthousiasme van de kinderen en begeleiding!
Bedankt leraren en leraressen van Spring! en Futura!
Maandagmorgen nog goederen opgehaald 
Maandagmiddag heb ik eerst weer goederen opgehaald en daarna de bestelbus opgehaald uit Marum. Dit keer met cruise control, wel zo makkelijk!
Eerst thuis de goederen, veel soep, uit de garage geladen.
Daarna om 15.45 uur naar Wolthuizen om de bus te laden. Wat hebben we weer veel gekregen voor de vluchtelingen. Dankbaar! Om 17.00 uur was de bus vol.

Vanmorgen was het zover. Om 2.00 uur ging de wekker. Even na 2.30 uur werden de motoren gestart. Vanaf Heerenveen hebben we eerst lichte sneeuw gehad. Bij Groningen werd de sneeuw dichter en in Duitsland was het glad op de weg. We bleven dus maar gewoon achter vrachtwagens rijden. Hard ging dat niet, we reden, dat was belangrijker. We rijden nu richting Hannover. De 3e baan wordt nauwelijks bereden vanwege de vele sneeuw. We rijden met een rustig gangetje.
Raúl heeft net het "stokje" overgenomen.

Gelukkig zijn de wegen in Polen beter! Het verkeer rijdt goed door. 2x een wegversmalling, daardoor enig oponthoud.
Wat smaakte de koffie weer lekker. Ja, autorijden is zwaar! Af en toe heb je gewoon koffie nodig. Net als de bus diesel nodig heeft.
Om ca. 17.00 uur hopen we bij Agnes in Krakau te zijn. 1,5 uur later dan verwacht. Helaas gooide de sneeuw roet in het eten. Uiteindelijk kwamen we, na verkeerd rijden en grote drukte, veilig aan om 17.15 uur. Dankbaar! Direct bij aankomst werd mij al gevraagd of ik de rol van een Oekraïense of Poolse Sinterklaas op mij wilde nemen. Dat was wel even schrikken. Na een kop koffie met een Oekraïense lekkernij, was het tijd om te lossen. Er waren gelukkig vele handen beschikbaar. Het werk was dan ook snel klaar. Daarna gingen we naar het appartement van Jelle en Corine (kerk Nijkerk) om ons wat op te frissen. Vervolgens gingen we met elkaar een hapje eten. Ik wist het al en het werd weer bevestigd, Poolse minuten duren heel lang. Nadat we op de afgesproken tijd buiten stonden, duurde het nog zeker 30 minuten voordat de taxi er was. Parkeren is ook in Krakau-centrum een ramp.
Vervolgens was het restaurant, waaraan Jelle en Corine goede herinneringen hadden, vol. We hebben nog een tijd gewacht om te zien of er nog plek beschikbaar kwam. Helaas niet, toen maar naar een restaurant er tegenover gegaan. Het eten was prima, het wachten alleen lang. Raúl en ik waren al vanaf 2.00 uur in touw en wel aan wat slaap toe. 
Uiteindelijk waren we om 23.00 uur in het hotel. Een lange dag, dankbaar voor een veilige reis en tevreden omdat we veel kleding bij ons hadden waar een grote behoefte aan was. Ook al leek het bij elkaar op een druppel op de bekende plaat.

De dag van gisteren was een bijzondere. Er was mij woensdag met de nodige aandrang al duidelijk gemaakt dat ik een rol moest vervullen, of een Oekraïense Sinterklaas of de Poolse Sinterklaas.
Jelle wilde wel de Nederlandse Sinterklaas zijn, dus ik kon niet achterblijven. Als het dan toch "moet", dan ook maar een prachtig gewaad aantrekken. Naarmate de uren verstreken, groeide ik meer in de rol. Al met al hebben we veel gelachen en ook genoten. De kinderen, sommige ouders ook, waren zeer onder de indruk van de Sinterklazen. Meerdere keren werd mij wat in het Oekraïns toevertrouwd.
Het werd uiteindelijk een prachtig avontuur, dat duurde van 10.00 tot 15.00 uur, waarin ook onze schoonzoon Raúl een mooie rol vertolkte als cadeau-piet. Daarna was het tijd om te vertrekken naar Zary voor de overnachting. Hier kwamen we om 21.45 uur aan.
Omdat er geen ontbijt mogelijk is, en er een  MCDonald in de buurt is, gaan we daar ontbijten.
Daarna tanken en rijden. We hopen aan het einde van de dag weer in Heerenveen te zijn.
Om 9.00 uur zijn we uit Zary vertrokken. Na 3 uur rijden was het tijd voor koffie bij een inmiddels zeer bekend leverancier en de wisseling van chauffeurs, het stuur ligt nu weer in de bekwame handen van Raúl. Het is gelukkig (nog) rustig op de weg. Het bleef gelukkig rustig op de weg. Alleen in Bremen en de stad Groningen was het erg druk. We konden wel echter wel doorrijden, zij het langzaam.
Om 16.30 uur waren we in Marum. Daar werd de auto gewassen en uitgeveegd. Vandaar gingen we naar Beetsterzwaag om een hapje te eten. Om 19.00 uur waren we in Heerenveen. Vervolgens moest Raúl nog door naar Wervershoof. Gelukkig is hij om 20.30 uur ook veilig thuis gekomen. Het was een indrukwekkende reis met mooie en onverwachte momenten. We zijn dankbaar dat we dit, namens jullie, mochten doen. Trouwens, vanavond hoorden we dat de dekens, warme kleding en slaapzakken alsmede de soep en de gekochte medicijnen morgen (vrijdag) naar de omgeving van Cherson gaan. 
Nogmaals namens Agnes en haar team: Hartelijk dank!!




Populaire posts van deze blog

Rit naar Krakau 26 september 2023

Foundation Dobro